Kéménymagasítás

Gyakran előfordul, hogy azt jelzik, hogy a kéményünk légörvényes környezetben van. Ez pl. akkor fordul elő, ha egy épület mellett egy magasabb épület épül. Ez azért probléma, mert a légörvényes állapot kedvezőtlenül befolyásolja a természetes füstgáz áramlást. Ilyenkor akár égéstermék visszaáramlás is keletkezhet, ami akár halálos balesetet is okozhat.

A probléma kezelésére két megoldás létezik:

  • Füstelszívó ventilátor telepítése (mesterséges működési elv alapján oldja meg)
  • Kéménymagasítás, szigetelt szerelt toldatot ráépítéssel (addig toldjuk a kéményt, amíg a légörvényes környezet fennáll)

A füstelszívó ventilátor telepítés verziónál a kémény tetejére ventilátor kerül kialakításra. Ebben az esetben fizikai kéménymagasítás nem szükséges. A ventilátor és a kéményre kötött tüzelőberendezés össze van szabályozva. Amikor működik a pl. a kazán, kandalló stb. a ventilátor mesterségesen kiszívja az égésterméket, illetve a fennálló légörvényes környezetet leküzdi.

Kéménymagasítás akkor lehet még szükséges, ha a hatásos kéménymagasság kevés ahhoz, hogy a kémény a megfelelő huzatot produkálja. A megfelelő huzatot ilyenkor Hő- és Áramlástechnikai méretezéssel kell alátámasztani. Hő és áramlástechnikai méretezésről itt olvashat bővebben.

Füstelszívó ventilátor telepítés előnye: esztétikus megoldás. Hátránya:elektromos áram fogyasztás, zajhatás. Kéménymagasítás telepítés előnye:nincs fix költség. Hátránya: esztétika, statikai feltételek, felső tisztítás (tetőjárda) kivitelezhetősége.

A légörvényes környezet megszüntetése általában nagymértékben növeli a kivitelezési költségeket, javasoljuk mielőbb “Minősített kivitelező” bevonását.

Amennyiben nyílt égésterű gázkazánja van légörvényes állapotban, akkor javasoljuk annak korszerű, kondenzációs kazánra történő cseréjét. Ebben az esetben kéménymagasítás nem szükséges. Kérjük kattintson át kazáncserével kapcsolatos menüpontunkra.

Kérjen tőlünk felvilágosítást, árajánlatot! Hívjon minket telefonon, vagy írjon email-t!

kéménymagasitás
kéménymagasitás
kéménymagasitás
kéménymagasitás
kéménymagasitás
kéménymagasitás